Boekenlijst

Verhalen kunnen de ideale aanzet zijn om een heel gevoelig en moeilijk onderwerp zoals kanker bespreekbaar te maken in de kleuterklas. Er bestaan reeds heel wat prentenboeken die op een kindvriendelijke manier uitleggen wat kanker inhoudt. Heb je een kleuter in je klas met kanker of heb je een kleuter bij wie een familielid de ziekte werd vastgesteld in de klas? Een prentenboek kan bij beide een mooie aanzet tot een gesprek zijn. Mogelijk spreekt niet elk, of zelfs geen, boek uit onderstaande lijst je aan. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar wat bij jou, de kleuter en zijn gezin past.

De lijst bevat per boek zowel links naar de website van Vlaamse openbare bibliotheken om het te ontlenen als een webshop om het aan te kopen. Ken jij een boek dat nog niet in de lijst werd opgenomen? Laat het me weten via het contactformulier.

Klik op één van de volgende onderverdelingen om je naar de boeken met het gewenste onderwerp te brengen:

Algemene boeken over kanker en de behandelingen

Grote Boom is ziek – Nathalie Slosse

Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar

In dit prentenboek komen verschillende soorten kankerbehandeling aan bod. Zowel het operatief verwijderen van kanker als chemotherapie en radiotherapie worden op een kindvriendelijke manier uitgelegd. Grote Boom wordt in het verhaal overigens eerst heel erg ziek van zijn behandeling om nadien volledig te genezen.

Aan het eind van het boek vind je allerlei doe-ideetjes, rituelen, spelletjes en cadeau-ideetjes voor de zieke. Daarnaast vind je op de website www.talismanneke.be een extra handleiding vol suggesties rond het boek, informatie omtrent de inhoud en het uitlenen van de snuiters speeltas én de doe-het-zelf speelset waar je een waaier aan inspiratie kan terugvinden. Tenslotte kan je het verhaal ook vertellen aan de hand van vertelplaten en ook op Fundels kan je het terugvinden met extra taalopties en spelletjes.

Omslagfoto van "Grote Boom is ziek" door Nathalie Slosse

Grote woorden bij kanker – Cindy Verhulst & Katrien Vanhauwaert

Geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar

De schrijvers van dit boekje leggen op kindermaat uit wat kanker is, evenals de verschillende behandelingen zoals chirurgie, chemotherapie, hormoontherapie, immunotherapie en radiotherapie. Ook de bijwerkingen ervan worden vermeld. Daarnaast bevat het tips voor leerkrachten en ouders en doe-opdrachtjes.

Omslagfoto van "Grote woorden bij kanker" door Cindy Verhulst en Katrien Vanhauwaert

Ik ben Jack! Jack leert over kanker – Daniëlle van Caspel

Geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar

Jack is een jongetje die op uiteenlopende manieren met kanker in aanraking komt. In zijn verhalen krijgt hij er zowel in zijn klas, bij opa en oma, thuis als in het ziekenhuis mee te maken. Daarnaast komt ook haaruitval, chemotherapie, bestraling en de dood aan bod in zijn verhalen. Toch worden deze verhalen op een optimistische toon verteld.

Omslagfoto van "Ik ben Jack! Jack leert over kanker" door Daniëlle van Caspel

Radio-Robbie en zijn gevecht tegen de slechte kankercellen – Brigitte van den Heuvel & Marianne C. Naafs-Wilstra

Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar

In dit prentenboek ligt de focus op radiotherapie. In eenvoudige woorden wordt uitgelegd wat kanker is en wat radiotherapie doet.

Omslagfoto van "Radio-Robbie en zijn gevecht tegen de slechte kankercellen" door Brigitte van den Heuvel en Marianne C. Naafs-Wilstra

Chemo-Kasper en zijn jacht op de slechte kankercellen – Hella Motzfeldt

Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar

In dit prentenboek ligt de focus op chemotherapie. In eenvoudige woorden wordt uitgelegd wat kanker is en wat chemotherapie doet.

Omslagfoto van "Chemo-Kasper en zijn jacht op de slechte kankercellen" door Hella Motzfeldt

Immuno-Lisa op zoek naar de slechte kankercellen – Hella Motzfeldt

Geschikt voor kinderen van 5 tot 8 jaar

In dit prentenboek ligt de focus op immunotherapie. In eenvoudige woorden wordt uitgelegd wat kanker is en wat immunotherapie doet.

Omslagfoto van "Immuno-Lisa op zoek naar de slechte kankercellen" door Hella Motzfeldt

Boeken over een kind met kanker

Witte veren – Kim De Keyser & Saskia Robberechts

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar

Een verhaal over twee hechte flamingozusjes. Op een dag merkt mama een paar witte veertjes op bij één van hen. Kinderen in soortgelijke situatie kunnen zich makkelijk identificeren in dit verhaal omwille van heel wat herkenbare aspecten. Het prentenboek heeft duidelijke prenten en eenvoudige tekst.

Omslagfoto van "Witte veren" door Kim De Keyser en Saskia Robberechts

Prinses Lucie en de chemo-ridders – Gabriele Schlichting & Dieter Schmitz

Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar

Prinses Lucie heeft een tumor. In het prentenboek wordt uitgelegd hoe kanker ontstaat en behandeld kan worden. Tijdens een operatie proberen ze de tumor van prinses Lucie weg te halen, maar de kanker is nog niet weg. Chemotherapie wordt visueel gemaakt als een vloeistof met daarin kleine chemo-ridders die prinses Lucie gaan verlossen van de overgebleven kankercellen.

Omslagfoto van "Prinses Lucie en de chemo-ridders" door Gabriele Schlichting en Dieter Schmitz

Kato – Raf Missorten

Geschikt voor kinderen van 4 tot 6 jaar

Het verhaal gaat over een vrolijke vijfjarige kleuter genaamd Kato. Ze heeft kanker en moet voor een tijd naar het ziekenhuis. Dit prentenboek heeft als doel kanker bespreekbaar te maken bij kleuters.

Omslagfoto van "Kato" door Raf Missorten

Joost en het gemene spookje – Anna Sommer & Michael Grotzner

Geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar

Dit prentenboek neemt je mee in het verhaal van Joost, een jongetje met een hersentumor. Het verhaal begint bij enkele symptomen van een hersentumor waar Joost last van heeft. Ook het onderzoek, operatie, chemotherapie, bijwerkingen, revalidatie, de ziekenhuisschool en radiotherapie komen in het verhaal aan bod.

Omslagfoto van "Joost en het gemene spookje" door Anna Sommer en Michael Grotzner

Mia’s Mormor – Charlotte De Win

Geschikt voor kinderen van 4 tot 9 jaar

In dit prentenboek vertelt een jongetje, wiens zusje kanker heeft, wat er met zijn zusje aan de hand is. Op een eenvoudige manier wordt kanker en chemotherapie uitgelegd.

Omslagfoto van "Mia’s Mormor" door Charlotte De Win

Janice vecht terug – Charles M. Schulz

Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar

Een verhaal waarin een klasgenootje kanker krijgt. Het boek bestaat uit striptekeningen en is daardoor misschien niet het ideale boek om voor te lezen in de klas. Naar mijn mening kan het wel aangeboden worden in de boekenhoek.

Omslagfoto van "Janice vecht terug" door Charles M. Schulz

Boeken over een ouder met kanker

Leons mama is ziek. Ze heeft kanker – Olga Dupré & Dennis Walravens

Geschikt voor kinderen van 18 maand tot 5 jaar

Leon is een kleine giraf wiens mama kanker heeft. In dit eenvoudige prentenboek leert de kleine giraf omgaan met de behandelingen die zijn mama krijgt, de bijwerkingen die ze daarvan ondervindt en allerlei emoties.

Omslagfoto van "Leons mama is ziek. Ze heeft kanker" door Olga Dupré en Dennis Walravens

Mama heeft kanker – Sine Van Mol & Ann De Bode

Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar

Dit prentenboek vertelt het verhaal van Bram en Lisa. Het geeft weer welke invloed de ziekte van hun mama heeft op hun leven en hoe ze hiermee omgaan. Je kan het boekje gratis bestellen door te mailen naar info@komoptegenkanker.be.

Omslagfoto van "Mama heeft kanker" door Sine Van Mol en Ann De Bode

Het staartje van mama Nijlie is ziek – Janne de Jong

Geschikt voor kinderen van 3 tot 5 jaar

Mama Nijlie heeft een knobbeltje in haar staart. Het prentenboek vertelt het verhaal van een mama met kanker en de ziekenhuisbezoeken.

De hardcover kost 13,95 euro en is te koop bij de auteur via mamanijlie@hotmail.com.

Omslagfoto van "Het staartje van mama Nijlie is ziek" door Janne de Jong

Mama’s borst is ziek – Hanneke de Jager

Geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar

Dit prentenboek is speciaal ontworpen om ondersteuning en duidelijkheid te bieden aan jonge kinderen wiens moeder leidt aan borstkanker. Het boek is geschreven met een optimistische blik en vanuit het perspectief van het kind. Gevoelens en vragen die kinderen omtrent dit onderwerp hebben komen in het prentenboek aan bod.

Omslagfoto van "Mama’s borst is ziek" door Hanneke de Jager

Mijn mama heeft bloot haar – Hanneke Karthaus

Geschikt voor kinderen van 3 tot 8 jaar

Een jongetje vertelt in dit prentenboek over het knobbeltje in mama’s borst. Het prentenboek maakt aan jonge kinderen duidelijk welke veranderingen mama’s borstkanker met zich meebrengt.

Omslagfoto van "Mijn mama heeft bloot haar" door Hanneke Karthaus

Lucas en de ziekte die kanker heet – Stefan Boonen, Ilse Vanhoutte & Pauline Oud

Geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar

Bij mama werd een knobbeltje gevonden. In het prentenboek wordt verteld over het operatief verwijderen van de kanker, chemotherapie en bestraling. Ook bijwerkingen zoals misselijkheid en haarverlies komen aan bod en er werd ook aandacht aan de gevoelens van Lucas en zijn zusje geschonken in het verhaal.

Aan het eind van het boek vind je een soort bijsluiter voor ouders, leerkrachten en hulpverleners. Daarin staan moeilijke woorden zoals radiotherapie uitgelegd op kindniveau. Daarnaast vind je ook nog uitleg over wat je kan vertellen aan je kinderen, hoe kinderen reageren en wat je nog meer kan doen.

Omslagfoto van "Lucas en de ziekte die kanker heet" door Stefan Boonen, Ilse Vanhoutte en Pauline Oud

Hoe vertel ik het? De koningin met de 7 pruiken – Tineke Toet

Geschikt voor kinderen van 4 tot 10 jaar

Dit prentenboek is een modern sprookje. De koningin lijdt aan kanker en iedereen in het kasteel is bezorgd. Haarverlies ten gevolge van kanker komt centraal te staan. Op een dag staat de zoon van een pruikenmaker aan de poort van het kasteel.

Omslagfoto van "Hoe vertel ik het? De koningin met de 7 pruiken" door Tineke Toet

Laten we praten over mama is heel ziek – Jennifer Moore-Mallinos

Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar

Tibo zijn mama heeft kanker. Dit prentenboek legt uit wat chemotherapie inhoudt en welke veranderingen deze ziekte met zich meebrengt. Mama herstelt van haar kanker maar ook een mogelijke herval wordt meegegeven.

Omslagfoto van "Laten we praten over mama is heel ziek" door Jennifer Moore-Mallinos

Een zoen zo groen – Katrijn Vannerum

Geschikt voor kinderen van 5 tot 7 jaar

Dit prentenboek weerspiegelt en neemt je mee in de verwarring van een kind wanneer een ouder een kankerdiagnose krijgt. Het meisje spreekt het woord kanker niet uit. Ze weet wel dat mama ziek is en het maakt haar verdrietig, maar verder weet ze niet goed wat ze moet denken of doen.

Omslagfoto van "Een zoen zo groen" door Katrijn Vannerum

Jess en Sam gaan op jacht – Nel Kleverlaan

Geschikt voor kinderen van 5 tot 8 jaar

De papa van Sam en de mama van Roos kregen beide een kankerdiagnose. Samen met Jess en Josie proberen ze de kankerspoken die in hun papa en mama verscholen zitten te verslaan.

Jess en Josie zijn ook als knuffel verkrijgbaar.

Omslagfoto van "Jess en Sam gaan op jacht" door Nel Kleverlaan

De kankermannetjes – Yasemin Thomas-Ildiz

Geschikt voor kinderen tot 6 jaar

Zowel kanker als de verschillende behandelingen worden in het boek uitgelegd op peuter- en kleuterniveau. Het boek wil kinderen helpen begrijpen wat er gebeurt wanneer mama kanker heeft.

Omslagfoto van "De kankermannetjes" door Yasemin Thomas-Ildiz

Boeken over een grootouder met kanker

De longkanker van Opa Ties – Anna Cristal

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar

Jessica’s opa heeft longkanker en is ongeneeslijk ziek. Maar wat betekent dit allemaal? In het verhaal wordt uitgelegd wat lonkanker is en ook Jessica’s angsten worden kenbaar gemaakt. Het boek kan ondersteuning bieden wanneer je een kind moet uitleggen dat zijn grootouder aan longkanker lijdt en niet meer beter wordt.

Dit boek is momenteel nergens verkrijgbaar.

Omslagfoto van "De longkanker van Opa Ties" door Anna Cristal

Oma en het kankermonster – Griet De Broeck

Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar

De schrijfster van dit prentenboek had borstkanker en schreef dit boek voor haar kleindochter. De kleindochter werd toen bijna drie en had een levendige fantasie. Ze zag de kankerbehandeling als iets heel spannends. Het boek neemt je mee in de reis van een oma met kanker en haar kleindochter.

Omslagfoto van "Oma en het kankermonster" door Griet De Broeck

Boeken over gevoelens

De kleur van emoties – Anna Llenas

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar

Wanneer een jong kind met kanker in aanraking komt, raken hun emoties helemaal in de war. Dit prentenboek sluit daar perfect bij aan. Het kleurenmonster zijn gevoelens zaten allemaal door elkaar. Elke emotie krijgt zijn eigen potje en wordt netjes geordend.

Omslagfoto van "De kleur van emoties" door Anna Llenas

Toverdruppels – Nathalie Slosse

Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar

Dit boek hangt samen met het prentenboek “Grote Boom is ziek”. Hier wordt de nadruk gelegd op het verdriet die Snuiter heeft doordat Grote Boom ziek is. Maar dan verschijnt de Tranenfee die zijn tranen opvangt in een flesje. Dit boek nodigt kinderen uit om over hun verdriet en troost te praten.

Net zoals het boek “Grote Boom is ziek” heeft ook dit boek aan het einde heel wat doe-ideetjes, spelsuggesties en snel-droog-tips. Op de website van www.talismanneke.be kan je als leerkracht flyertjes aanvragen om mee te geven aan kinderen die eventueel verdriet hebben. Op de flyer staat een adres van de Tranenfee. Je kleuter kan dan een briefje of tekening opsturen naar het adres en krijgt een troostpost van de Tranenfee terug. Alle uitleg vind je op hun website en in de flyer.

Omslagfoto van "Toverdruppels" door Nathalie Slosse

Het tri-tra-tranenboek – Ilona Lammertink

Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar

Dikke tranen, huilen en angsten van jonge kinderen staan in dit boek centraal.

Omslagfoto van "Het tri-tra-tranenboek" door Ilona Lammertink

De sterrenwachters – Thaïs Vanderheyden

Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar

Dit boek gaat over elfjes, de sterrenwachters genaamd. Ze wonen hoog in de hemel en komen helemaal naar beneden wanneer ze verdrietige kindjes zien. Ze luisteren, troosten en vangen de traantjes van de kinderen in een bokaaltje.

Omslagfoto van "De sterrenwachters" door Thaïs Vanderheyden

Boeken over afscheid nemen en niet meer beter worden

Papa draak wordt niet meer beter – Sascha Groen

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar

Papa draak is heel erg ziek en wordt niet meer beter. In het boek wordt heel eerlijk verteld dat geen enkel medicijn papa nog kan genezen. Hij gaat dood. Het samen genieten van de laatste momenten en later het rouwen komen aan bod.

Omslagfoto van "Papa draak wordt niet meer beter" door Sascha Groen

Mama wordt een sterretje – Netty van der Weijden & Kelli Brouwer van der Weijden

Geschikt voor kinderen van 3 tot 7 jaar

De mama van prinses Isabel is heel erg ziek en heeft verteld dat ze een sterretje gaat worden. Ze gaat bij vriendjes op zoek naar antwoorden. Uil legt haar uit dat je een sterretje wordt wanneer je dood gaat en wat de dood net is. Dit boek helpt de dood bespreekbaar te maken en jonge kinderen het hele gegeven te begrijpen.

Omslagfoto van "Mama wordt een sterretje" door Netty van der Weijden en Kelli Brouwer van der Weijden

Vuur en vlam – Geert de Kockere & An Dom

Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar

Drakenvrouw heeft kanker. Ze krijgt medicijnen van de drakendokter maar die helpen maar voor even. Het boek vertelt over het hervallen en de uitzaaiing van kanker. Drakenvrouw sterft en wordt een vlammetje aan de hemel. Elke zomer kijken ze naar de sterrenhemel en zien haar vlammetje daar dan schijnen.

Het prentenboek schenkt aandacht aan de emoties van de personages en wat kanker met je doet.

Omslagfoto van "Vuur en vlam" door Geert de Kockere en An Dom

Het egeltje onder de oude boom – Christianne van Dooijewaard

Geschikt voor kinderen van 4 tot 6 jaar

Egeltje speelt niet zoals andere egeltjes en zijn stekeltjes werden slapper. Hij was heel erg ziek en zou niet meer beter worden. In het prentenboek moeten mama en papa egel afscheid nemen van hun kind. Ze begraven egeltje onder een dikke boom waar hij vaak naar de bladeren keek.

Omslagfoto van "Het egeltje onder de oude boom" door Christianne van Dooijewaard

Een warm dekentje – Nathalie Slosse

Geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar

Muffin, de poes van Sophie, is heel erg ziek. De dokter kan hem niet meer beter maken. Daarom besluiten ze om Muffin te helpen om snel en pijnloos te sterven. In dit prentenboek wordt op een kindvriendelijke manier verteld over medische levensbeëindiging. Het helpt kinderen omgaan met afscheid nemen van iemand waar ze veel van houden.

Aan het einde van het boek vind je ook hier heel wat creatieve verwerkingen en nog extra tips.

Omslagfoto van "Een warm dekentje" door Nathalie Slosse

Afscheid van Grote Boom – Nathalie Slosse & Rocio Del Moral

Geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar

Dit zakboekje is het vervolg op het prentenboek “Grote Boom is ziek”. Samen met Snuiter kunnen kinderen in dit boekje ontdekken wat er nog volgt wanneer de houtwormpjes winnen van Grote Boom.

Het boekje kost 5 euro en is te koop bij Talismanneke, de vzw van de auteur, via info@talismanneke.be.

Omslagfoto van "Afscheid van Grote Boom" door Nathalie Slosse en Rocio Del Moral

Nooit meer beter – Tomas Bruyland & Diewer Van der Meijden

Geschikt voor kinderen van 4 tot 9 jaar

In dit prentenboek is het de zevenjarige Lucas die ziek is en nooit meer beter wordt.

Samen met zijn mama, papa en zus denkt Lucas na over leven en doodgaan. De opzet van dit boek is om de dood bespreekbaar te maken bij kinderen.

Omslagfoto van "Nooit meer beter" door Tomas Bruyland en Diewer Van der Meijden

Het hart van mama – Pascale De Snijder

Geschikt voor kinderen van 4 tot 9 jaar

Mama heeft kanker en dit is voor een kind een heel verwarrende tijd. Emoties en vragen wakkeren overal op. Dit prentenboek helpt kinderen praten over allerlei emoties die komen kijken bij een ziekte die niet meer te genezen is.

Omslagfoto van "Het hart van mama" door Pascale De Snijder